İSTANBUL'DAN SESLER VE RENKLER
Yazar: Alpay Kabacalı
Yayın Yılı: 1999
Proje: TSKB
Haluk Y. Şehsuvaroğlu, deniz subayıydı. Tarihe olan tutkusu gençliğinde başladı. Osmanlı tarihiyle, özellikle 18. yüzyıl sonrasıyla ilgileniyordu. Temel kaynakları inceliyor, notlar alıyordu. Bununla da yetinmedi; yerli, yabancı her türlü kaynağa uzandı. Ayrıca sözlü tarih yöntemini de uyguluyor; geçmiş dönem olaylarıyla, kişileriyle, gelenek ve görenekleriyle, yapılarıyla ilgili bilgi topluyordu. Annesi tarafından Saray’la ilişkili bir aileden gelmesi, canlı tanıklara ulaşmasını sağlıyordu. Daha sonraları müdürlüğünü yaptığı Deniz Müzesi’nin ve Topkapı Sarayı Müzesi’nin arşivlerinde de çalıştı ve yepyeni belgelere ulaştı.
Bu kitap, Şehsuvaroğlu’nun İstanbul’u konu alan yüzlerce yazısı elden geçirilip konularına göre düzenlenerek hazırlandı. Büyük bir toplama ulaşan bu yazıların her biri bağımsız birer bütün oluşturuyordu.
Yazarın kişiliğini ve yazılarının özelliklerini göz önünde bulundurarak, bu kitapta eski İstanbul’un ikili bir bakış açısıyla ele alındığını söyleyebiliriz. Eski bir İstanbul ailesinden gelen yazar, “İstanbulluluk” bilinciyle, kentin önem ve değerini yansıtma çabasındadır. Aynı zamanda, tarihçi, nesnelliğinin ve sorumluluğun dışına taşmamayı ilke edinmiştir. Bu nedenledir ki, tanıklara ve belgelere başvurarak, İstanbul’un çağlar boyunca değişen binbir yönünü ortaya koymuştur.